EMPREMPTA VERDA

L'objectiu de crear EMPREMPTA VERDA, es el de poder ser partíceps de la conscienciació que l'esport s'ha de practicar sent respectuosos amb el medi ambient.

No hi ha PLANETA B.

VIDEO-2021-01-19-21-54-58.mp4

SABIES QUE…

LA TEVA ROBA IMPACTA SOBRE EL MEDI AMBIENT?

La indústria tèxtil s'ha convertit en la segona més perjudicial pel medi ambient. No només la seva producció contamina sinó que rentar-la també.

73% De la roba produïda acaba incinerada o en abocadors tan marítims com terrestres.

8% Son els gasos de l'efecte hivernacle produïts per la indústria tèxtil.

500.000 Tonelades de microplàstics acaben al mar cada any això comporta que part d'aquests entrin a la cadena alimentària a través dels peixos consumits.

7.500 Els litres d'aigua que es necessiten per confeccionar uns texans, això equival al consum d'aigua que beu una persona en 7 anys.

LES FIBRES SINTÈTIQUES

Les fibres sintèntiques es troben en algunes peces de roba sobretot en la roba esportiva. Aquestes tenen molts beneficis ja que són barates i ofereixen a la roba propietats com lleugeresa o transpirabilitat.

Però el fet que durin tan temps pot suposar un problema . Com els plàstics, les fibres sintètiques també deriven del petroli i tenen possibilitats d'acabar al mar on es començaran a trencar i alliberar els microplàstics, que entraran a la cadena alimentària humana a través dels peixos.

LA RENTADORA I ELS MICROPLÀSTICS QUE ALLIBERA

Aproximadament el 80% de plàstic que trobem al medi ambient es localitza en partícules o fragments petits, microplàstics. Investigadors dels Estats Units i Anglaterra van seguir la pista d'aquest microplàstics i van descobrir que prové de la roba sintètica, que allibera fins a 1.900 fibres diminutes per peça en cada rentat.


COM EVITAR-HO?

Avui en dia ja poden trobar empreses que fabriquen roba esportiva més sostenible, fabricada amb cotó orgànic, llana, lli, poliamida i polièster reciclats, eucaliptus, fusta de faig, cànem... També utilitzen menys consum d'aigua en la seva fabricació.

Aquesta roba esportiva també pot ser tan bona com la convencional.

MÉS INFORMACIÓ:

https://elbiensocial.org/ropa-deportiva-sostenible-y-responsable/


MARQUES ESPORTIVES SOSTENIBLES

Aquestes son tres de moltes marques que venen roba esportiva sostenible


SABIES QUE….

Sabies que hi ha una altra manera de fer esport i a la vegada ser respectuós amb el medi ambient? EL PLOGGING.

Ho definiríem com al recollida de residus mentre es fa esport (córrer, caminar, piragüisme, bicicleta...). Aquesta "moda" va sorgir a l'any 2016 a Estocolm d'un activista anomenat Erik Ahlström que va incorporar, a la seva rutina d'activitat física, la recollida de les deixalles que anava trobant en el seu recorregut. La paraula Plogging ve de "jogging", córrer i "plocka upp" que en suec significa recollir.

Aquesta pràctica deportiva-ecologista cada cop va tenint més adeptes i fins i tot a nivell mundial, degut a la creixent preocupació pel medi ambient i la gran contaminació per residus plàstics al nostre entorn els quals tarden molts anys en poder-se descompondre.


BENEFICIS DE FER PLOGGING

Els “ploggers” asseguren que es pot arribar a cremar fins a 300 calories fent 30 min. de plogging. Cada cop que ens ajupim a recollir estem realitzant una “sentadilla”, fet que afavoreix a la realització d’un exercici físic més complet.

Ajuda també a la nostra autoestima ja que ens sentim més satisfets havent contribuït a la millora mediambiental del nostre entorn i del Planeta.


CONSELLS PER LA SEVA PRÀCTICA

  • Utilitza sempre guants.

  • Beure aigua sobretot en els mesos més calurosos.

  • Quan fem l'acció de recollida, sobretot fer-ho com si féssim sentadilles mantenint l'esquena recta..

  • Canvia sovint la bossa de mà per tal d’evitar contractures.


Associacions sense ànim de lucre on la seva tasca és incentivar la pràctica del plogging:

@petjadaverda

@ucmarathon

@ploggingrrevolution